Smör, grädde och kärlek…

Gör du detta knäcke – jag lovar. . .du kommer att bli beroende av det!

Min kompis Malin gav mig en kakburk med sina egna, hemgjorda knäckebröd i våras. Sedan dess vet jag inte hur många gånger jag bakad det. . . många, många gånger är det! Det var så gott så det var inte klokt! Att det sedan dessutom är både nyttigt och lätt som en plätt att baka gör det till en favorit utöver det vanliga. Malin hade fått receptet av Marlene på BLT, och jag har frågat om det är ok att avslöja receptet här på bloggen och det var det. Tur för dig!

Perfekt som “gå-bort-present”. Jag brukar ge bort en påse nybakade knäcke + en påse med färdig-blandade ingredienser till ännu en omgång knäcke och receptet på ett kort.
Det här behöver du till två plåtar:
2 dl grovt rågmjöl (jag brukar alltid ta fullkorns dinkelmjöl, för det gjorde Malin:)
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 tsk salt
3,5 dl vatten

Så här gör du:
1. Blanda allt väl och låt stå och svälla i 5 minuter.
2. Använd en slickepott och bred ut tunt, tunt på två plåtar på bakplåtspapper. Smeten ska bres ut så tunt så den täcker två plåtar!
3. Strö på flingsalt och grädda i 125 grader varmluftsugn. Efter ca 40 minuter. . .ta ut plåten och skär i rutor med vanlig matkniv.
Det tar ca 2 timmar. . går bra att ha lääänge i ugnen. Jag glömde det en gång i ugnen i över 4 timmar och då blev det verkligen jättebra.
Bra att låta det stå kvar i ugnen tills ugnen svalnat.

När det svalnat helt, bryt i rutor och förvara i en kakburk med tätt lock.

Åhhh, mums med bara smör. . .men extra gott med en bit god ost och klick god marmelad såklart!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment