Änglamat

Smör, grädde och kärlek…

Nu tar Änglamat-bloggen lite sommarlov. . .


Kan ni fatta. . .Midsommarafton igen! Galet men härligt. I år liksom de senaste år börjar vi dagen med klassiskt Midsommarfirande på ängen i Nättraby. Vi har med oss sill-lunch då. Därfter jordgubbstårta hemma hos oss för att avsluta dagen på Palettvägen hos Carmens familj; där vi ska grilla och klä Midsommarstång (vi har fått order om att ta med gummistövlarna;)
Vad för tips har jag inför denna soliga, roliga dag!? Inte mer än att ta det lite “easy”. . .inte “schåsa upp” det hela så mycket, utan ta det som det kommer och som jag brukar säga. . .”knytis” är grejen även denna dag.
Alla tar med vad dom vill till lunchen. Vi gör smarrig tårta toppad med jordgubbar och vit choklad (och om jag hinner. . .fylld med rabarberfluff). Till kvällens grillning tar alla med vad dom själva vill grilla, så gör Afaf sin goa potatissallad, Carmen gör en stor grönsallad. . .jag tror jag ska göra Ceasarsallad med bacon och olika grillsåser och grillsmör och min ananasglaze. Vi skippar ännu mer dessert utan kommer att köra med goda ostar lite senare efter maten.
Men klart jag måste komma med ett litet recept, innan jag tänker “sommarlov” från bloggen.  .  .får se om jag kommer tillbaka till hösten;)

Nåt som är gott och enkelt att göra är olika matiga Cheesecakes. . .(hur menar jag nu, kan man undra;)

Jo, det här behöver du till 1 botten:
200 gram Valje Grova
75 gram smält smör

Så här gör du:
Mixa bröd (utan kanter) med smält smör och tryck ut i botten av en form (springform eller engångs-aluminiumform eller pajform. . .vilket som)

Sedan kan du fylla dem på olika sätt som passar just din smak.
Perfekt till Midsommar, sommarfesten eller till förätt:
Det här bnehöver du till två stycken formar:
1 burk Kesella
1 ask Philadelphiaost
Det är detta som är grunden!! Detta räcker till två stycken!!

Sedan smaksätter du som sagt. . .som du vill:
Blanda hälften av ovanstående “smet” med följande:
Med skaldjur och pepparrot:
1 burk räkor i lag (behöver faktiskt inte vara fina handskalade räkor. . har gjort på både det och vanliga “ful”räkor i lag och nej, det märks knappt skillnad, så spara de fina handskalade räkorna till att toppa det hela med)
1/2 burk kräftstjärtar i bitar
1/2 dl hackad dill
3-4 msk färsk riven pepparrot
Salt, peppar och lite citron

Blanda allt och kleta ut på botten i en av formarna. Garnera med handskalade räkor, lax och löjrom, dill, citron och strö lite ruccola över (det ser snyggt ut!)

Andra hälften av “smeten” blandade jag med:
1 burk avrunnen Matjessill i små bitar
1/2 kruka klippt gräslök
3 kokta, kalla nypotatisar i bitar

Blanda och kleta ut i den andra formen och garnera med hackat ägg och hackad rödlök! (Kankse även lite hackat äpple, lite hackad ättiksgurka och lite kapris. . .)

Varför inte blanda i hackad rökt skinka, en klick dijon, lite grovriven Västebottenost, hackad dill, hackat äpple och lite hackad gul lök. . .och vips har du en Cheesecake för alla som inte gillar fisk och skaldjur.

Eller lite strimlad rostbiff, lite hackad ättiskgurka, lite hackat äpple och en puff curry.  .  .

Vill slutligen önska alla ni goa som följt bloggen en riktigt, riktigt skön sommar fylld med massor av upplevelser både vad gäller för öga, gom och kropp och knopp!

Kanske på återseende till hösten. . .

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Hamburgare i nya kläder. . .


.  . . igen! När man planerat för en sak, men hela familjen vill nåt annat. . .dom vill grilla och allt man har är köttfärs, får det blir hamburgare igen! Men det är ju kanongott, lätt att göra och billigt dessutom. Råkade blanda i lite för mycket chilisås i köttfärsen; vilket bara gjorde hamburgarna ännu godare tyckte vi! Idag fick den “nya kläder” igen. För ett tag sedan var det ju orientaliska tillbehör i pita. Den här gången blev det indisk stil. Jag värmde naanbröd i ugnen en stund. La hamburgaren på ena brödet, på med lite strimlad sallad, några ringar rödlök, lite pickles och en sås gjord på matlagningsyoughurt och mango chutney och så andra biten bröd på toppen. Blev väldigt gott. Faktiskt lite roligt att våga äta hamburgare på lite ovanliga sätt än det traditionella man är så van vid (fast jäklar vad gott det ju är åxå!).

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Ananasglaze

En god glaze som passar fint till grillad kyckling eller fläskfilé som jag gjorde i helgen:

Det här behöver du:
1 burk krossad ananas med spad
Mango chutney
1 spansk chilippepar (finhackad)
Lite salt
Lite pressad vitlök
Så här gör du:
Mixa allt!

Bara att pensla på under grillningen och efter!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

“Sju sorters kakor”, släng dig i väggen. . .

I helgen firade vi en kär gammal vän till vår familj; sedan hel mitt liv. Tant Gerd (som vi konstigt nog ALLTID har kallat henne) fyllde 75! Piggare och fräschare 75-åring får man leta efter. Tant Gerd var min dagmamma när jag var liten, och det var hos henne jag fick “smak på” lite udda rätter (för ett barn) så som stekt salt-sill med lök och grädde och bruna bönor! Av oss fick hon ett presentkort på Nya Skafferiet och en stor flaska Äppelmust från Karlskrona Musteri! Och vi blev bjudna på kakbuffé i absolut världklass!

Har aldrig någonsin sett en större kakbuffé! Tant Gerds dotter Lena hade bakat under 3 veckors tid. . .på alla ledig stunder hon någonsin haft. . ha, ha ovh det förstår jag att hon fått göra. . . Fick liksom hela begreppet “Sju sorters kakor”* att blekna i jämförelse. . .det var över 30!!!!!! sorters kakor. Det fanns allt från bärpaj med vaniljsås, kladdkaka med krossade polkagrisar på, ljuvligt rosa jordgubbsbiskvier, björbärskaka, minimorotskakor, mazarinkaka till alla klassiska torra små kakor som man någonsin kunde önskat. Synd jag inte är så himla förtjust i kakor (som att kasta pärlor till svin;), men lite bärpaj, några rosa strasskakor och en bit mazarinkaka njöt jag av i alla fall!Helt fantastiskt var det i alla fall! Tack till “vår” Tant Gerd för ett fint kaffekalas och till Lena säger jag bara. . .byt bransch och börja baka på heltid; du är grym!

*Sju sorters kakor är ett begrepp vid svenska kafferep, och syftar på det minsta antalet kaksorter som etiketten anses föreskriva att kakfatet ska innehålla. Seden är känd sedan slutet av 1800-talet. Det är antalet småkakor som avses, det vill säga utöver eventuellt vetebröd, tårta eller mjuk kaka.
Förklaring från Wikipedia

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Fläskfilé Dijon-recept och glassrecension!

Min käre svåger, även kallad Johnsson har en “paradrätt”/favvorätt han brukar göra. Väldigt simpel men ändå jättegod. Passar lika bra till fredagsmys som mitt i veckan (om man bara förberett och skalat potatis i förväg. . .då lagar man detta på under en halvtimme när man kommer hem från jobbet!). Medans klyftpotatisen blir klara i ugnen, putsar man fläskfilén, skär den i bitar och bryner den i lite smör. Häller över lite vispgrädde, en rejäl klick Dijon, salt och peppar och lite dragon (torkad eller färsk). Lagom till potatisen är färdiga är allt klart.

Var på Skeppsgossen (på Marinmuseum) på lunchen idag. Åt en salig blandning av raggmunkar, stekt sill med riktigt gott “hemgjort” mos och en god ugnsbakad laxfilé. Efter maten infann sig den klassiska “nu -har-jag-ätit-alldeles-för-mycket-tröttheten”. Förr när jag jobbade i stan åt jag ute rätt ofta och eftersom jag är en riktig “storätare” hade jag svårt att hantera alla buffér. . .blir lätt FÖR mycket mat helt enkelt! Så var fallet även idag. . .jag älskar raggmunkar och kunde knapp sluta äta. Blev toktrött efter maten och ja, man har ju varit piggare på jobbet på eftermiddagen än jag var sen. . .

Efter maten kunde man för 10 kr extra få två smaker av deras egentillverkade glass. Den var jag spänd på att smaka. Gillar väl glass sådär, men älskar sorbet, så jag tog Limesorbet och s k Kvarg-passionsfruktsglass. (Jo, du läste rätt. . .kvarg.  .som i Kesella Kvarg. . .). Såg sådär läcker ut . . .ringlad på italienskt vis i stora rostfria tråg. Hade önskat att det var mer “pyntat” med färska bär och annat gott på toppen. . .men det kanske bara var för att det var på lunchen det inte var det!?
Ja. . .sorbeten var syrlig och smakade mycket lime. .den var himla god! Den där kvargglassen. . .sådär. . .inte mycket smak av passionsfrukt (ett tips hade varit att gröpa ur ett par färska passionsfrukter på toppen av glassen.  .hade både sett himla gott ut och gett lite extra skjuts på smaken). På den fina, hemsidan kunde man läsa att de älskar rena smaker. . .så förväntningarna var höga. Att det var ringlat någon slags sötsliskig typ smaksatt ja. . .kändes som tårtgelé typ på toppen av de flesta smakerna var därför inte så gott tyckte inte någon av oss (vi var tre på lunchen). En av oss tog Pistageglassen som visst var väldigt god och smakade mycket!
Men “rena smaker” borde inneburit färska passionsfruktskärnor på toppen av passionsfruktsglassen t ex. . .
Men jag kommer absolut att prova fler smaker.  .jag älskar ju rabarber och läste på hemsidan att det ska finnas. . .en rabarbersorbet hade ju varit rena drömmen.  .  .
Trevligt initiativ som jag absolut tror på och kommer att följa utvecklingen av! Grymt bra att få två kulor “¨på maten” för bara 10 kr. Glassen kostar annars nästan typ 25 kr kulan. . .

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Kokte kräm precis som min lilla mormor. . .

Jag älskar rabarber i alla skepnader. . .som soppa, kräm, sorbet, saft, marmelad.  .ja, ALLT med rabarber – I LOVE! Gjorde ju en så god marmelad till ost för några veckor sedan. . .har även gjort en god sorbet och häromdagen kräm precis som mormor gjorde. . .men en kanlestång som fick koka med. Barnen älskade det! Provade även att göra raberbersoppa i veckan. . men nej, den blev faktiskt inte så lyckad. Smakade fööör mkt kanel tyckte hela familjen (och det höll jag med om). Tänkte att hmmm. . .det är ju rätt typ stora bitar i soppan. . .hur ska barnen kunna dricka den i glas (för det ville dom nämligen).  .så då gjorde jag dundertabben att mixa den. Resultatet blev en sörja i en inte aptitlig färg om man säger så. . .såg mer ut som någon inte mått så bra. . .om du förstår hur jag menar;)
Fick åka ut i vasken. . .gör ett nytt försök snart. . .

Så här gjorde jag kräm precis som mormor alltid gjorde i alla fall (och den blev god!):
500 g rabarber
1 1/2 dl strösocker
4 dl vatten
2 msk potatismjöl

Jag skar rabarbern i mindre bitar. Kokade upp vatten och socker i en kastrull. La i rabarbern och lät koka 5-10 min. Rörde ut potatismjölet i lite kallt vatten. Rörde ner redningen i en fin stråle i kastrullen. Lät krämen bara koka upp. Serverade krämen ljummen (för barnen kunde inte bärga sig. . .själv föredrar jag kall) eller kall med mjölk eller gräddmjölk.

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Petite France vs.Berns Asiatiska brunch

                                                                                         Söta Maddelinn; helgens värdinna och vår brunchfrossa på Berns Asiatiska

Här kommer sista rapporten från min Stockholmsweekend. På söndagen gick inte flyget hem förrän vid 18, så vi hann ju med både brunch och shopping innan dess. Anneli och Åsa ville äta “petite” frukost och syster-yster och jag ville svulla brunch. Vi fick helt enkelt dela upp oss;) Let the battle begin. . .det var Petite France vs. Berns Asiatiska brunch. Ja, för oss blev det självklart “petite” – “svulla” 0-1 (men dom andra tyckte nog tvärt om;)
                                                                                                                                              Deras frukost vs. vår brunch

Gillar man asiaiskt var det en dröm som gick i uppfyllelse. . .sushi i långa rader. . .dumplings oliak dipsåser, ostron, nudlar och sallader i mängder. . .MUMSFILLIBABBA!! Som vi åt. . .tror syrran lyckades få i sig 18 sushi! Bra jobbat!!
                                                                                                                        En himla vacker och pampig miljö är det ju på Berns.

Efter maten vard et dax för ett flera meter långt dessertbord. . men ALLT!! Som sagt. . .jag är ingen dessert-tjej men en mini-kaka, lite fruktsallad och en sked Pannacotta lyckades jag tvinga i mig;)
                                                                                                                                              Dessertbordet på flera meter. . .

Designtorget efteråt hittade jag förutom mysiga kokböcker och en jättefin gammeldags receptbok; en smart lunchlåda om man saknar tillgång till kyl. Kolla här!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Tänka sig. . .jag hade en otippad kulinarisk upplevelse häromdagen. . .

I förra veckan hjälpte jag en god vän med grilltillbehör och såser till en grillfest. Dom stod själva för marinering och grillning av oxfilé, kyckling och färska korvar från ICA Selection-sortimentet (värst vad tredigt det ÄR med korv nu alltså. . .och då bara måste jag nämna en helt otippad kulinarisk upplevelse från i fredags. Jag skulle uträtta lite ärenden på lunchen så det fick bli en korv på Statoil. Tog Svenska kocklandslagets korvmeny. . en korv av rökt bog, lamm och timjan  (o mycket vitlök). I ett grövre bröd toppad med picklad lök. SUPERGOTT!! Kom tillbaka till jobbet och berättade om min kulinariska upplevelse på Statoil. . .Yeah, right, sa alla och trodde jag var ironisk. . .ha, ha .  .tänk det var jag ju inte. . .det var verkligen toppengott!!).
Hur som helst. . .jag gjorde alltås drinktilltugg; en Fillocigarr med Tapenade och fetaostdip och lite olika såser: Tzatziki x 2, BBQ-sås, “Het” aioli och Hoummus. . .och så Foccaciabröd såklart och syster-ysters Crispmarängtårta med bär.

Gott och lätt plock inför studenten och sommarfesten är Fillocigarrer med Tapenade med fetaostdip.
Det här behöver du till 8 pers:
1 pkt Fillodeg fråb Ica
22 burkar Tapenade
1 pkt fetaost
1 liten burk Crème fraiche
Flytande honung

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°C.
Vik upp en filodegplatta i taget (de torkar snabbt). Vispa upp äggvitan lätt och pensla plattan. Vik den tredubbelt från kortsidan. Lägg ca 1 msk tapenade i en sträng på diagonalen. Pensla den bortre ändan med lite äggvita. Rulla ihop på diagonalen och tvinna ändarna. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Gör likadant med nästa.Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

Mosa ihop fetaosten med Crème fraiche och smaka av med honung (lika gott med getost!!).

Hemgjord Tzatziki är alltid gott. Jag bara delar en gurka på mitten, kärnar ur och riv grovt. Lägg i en skål med lite salt i en timme. Pressa ur all vätska. Blanda med Grekisk Yoghurt, i med salt, peppar och himla mycket vitlök efter tycke och smak.
Variation: Byt ut gurkan mot grovrivet äpple. Smaksätt på samma sätt och om du gillar mynta. . hacka och strö över strax innan servering.

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Hamburgare i lite orientalisk stajl


Hoummus är smaskens och lätt att mixa till. Är det kris någon morgon när lunchlådan till jobbet är tom, kan man alltid ha vissa “kris”-rätter (halvfabrikat eller hemlagat) i frysen. Jag hade några Falaffelbollar i frysen. Det funkar bra till lunch i ett pitabröd med lite skivad tomat, gurka och sallad.  .och så en klick Hoummus (jag gör en snabbvariant; jag bara mixar en burk kikärtor med citronjuice, Tahina, olivolja. . .skippar t o m vitlöken. . .blir lite väl tufft annars för magen med både Falaffel; Hoummus OCH vitlök)

Så här gör du egna Falaffel:
Det här behöver du:
Falaffel, 8-10 st
1 burk kikärtor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk koriander
1/2 dl bladpersilja
1/2 tsk ströbröd
1 tsk torkad koriander
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 liter olja till fritering

Så här gör du:
Riv löken fint och pressa vitlöken. Häll av vattnet från kikärtorna. Kör alla ingredienser i en mixer tills smeten fått en grynig konsistens. Om smeten är för tjock går det bra att tillsätta lite vatten. Blöt händerna och forma små bollar som plattas till med pekfingret. Hetta upp olja till friteringen (180 grader brukar vara lagom). Testa att den är tillräckligt varm genom att fritera en brödbit. Fritera sedan ett par bollar åt gången tills de blivit mörka i färgen, ca 4-6 minuter. Servera med pitabröd, grönsaker och Hoummus och/eller myntayoghurt.

Här är ännu ett recept.  .som är lite enklare och innehåller lite färre ingredienser (som åxå blir goda!).

Något som är tokgott är att äta grillade, hemgjorda hamburgare i pitabörd med sallad, tomat, lök, grillad squash, Hoummus och Halloumi. Lite hamburgare “tusen och en natt” liksom. . .roligt med ett annorlunda sätt att äta hamburgare på!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Juiceverket – en DRÖM (om man gillar juice. .och det gör ju jag!!!)

Massa “konstiga” grejer stod i burkar överallt.  .man kunde lägga till det mest märkliga till sin jucie av proteiner, alger ,vitaminer och guarana från Juiceverkets “apotek”.

Hade hört talas om att skådespelaren  Andreas Wilson (från Ondskan) driver juicebaren Juiceverket   (tillsammans med 3 andra bartenderkompisar) på MOOD (finns även i Vasastan). Jag är ju galen i juice (dricker ju t o m hellre juice än vin om jag får välja), favoriten är färskpressad äppeljucie! Klart vi var tvungna att testa! Kul, för Andreas Wilson själv stod och gjorde jucie när vi kom. Halleluja moment säger jag bara. . .godare (och dyrare;) juice har jag aldrig druckit och det var värt varenda krona. Första besöket drack jag en jucie av färkpressade äpplen, hallon, kanel, ingefära och kardemumma. SLURP. . .GOTT!!! Var bara tvungen att gå dit en gång till och då hade vi just ätit brunch så då var jag rejält törstig. Blev rekommenderad en äppeljuice med massor av mynta och lime. . .toppad med soda. Ja, vad ska jag säga. . .
JAG ÄLSKADE detta koncept! (frågade om dom inte hade planer på fler ställen utanför Stockholm. Jodå, dom hade fått förfrågan från både Gbg och Malmö. . .  ha, ha, men Karlskrona låg liksom inte på topp-listan över städer dom ville etablera sig i. . .)
Jag tänker i alla fall ägna sommaren åt att försöka återskapa dessa fulländade juiceverk som jag drack där! Och jag rekommenderar verkligen alla som gillar jucie och smoothies att göra ett besök där. . .
Tyvärr hittar man inte den läckra menyn på nätet. . men många har skrivit om Juiceverket. Läs mer här!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment