Änglamat

Smör, grädde och kärlek…

Jag gillar olika konstellationer av vänner. . .

Något jag verkligen uppskattar och ser som något mycket värdefullt är alla olika, kära vänner i olika konstellationer, som jag faktiskt träffar ett par gånger om året . . . så även om det tyvärr inte blir så ofta så gör vi det trots allt.
Just ett sådant litet gäng träffade jag i söndags kväll. Marie, Monica, Ulrika och jag. Alla med olika bakgrund, vi lever väldigt olika liv och har väldigt olika intressen. . .och det är väl just det som gör tillfällena vi träffas så härliga! Ibland träffas vi i Maries hus vid havet och äter och dricker gott, tar en promenad och sedan sover alla över. . .ibland bjuder vi hem varann, ibland ses vi på Ulrikas mysiga kontor inne i stan (som är något utöver det vanliga. . .). . .men i söndags skulle vi minsann få se Maries nya våning i stan. Spännande, spännande. . .och ja, det var sååå snyggt så man bara smällde av. Som att komma in i ett stort lyxigt hotellrum kändes det som. I två etage var den med genomtänkta detaljer överallt!                                                                                                                                       Snyggaste inglasade balkongen i stada!!

Vi fick kycklingspett, olika sallader (en saffranspastasallad med fetaost och oliver, en grekisk sallad, en spenatsallad med melon och quinoa och en sallad med bönor, ocg så Tzatziki. Till dessert fick vi flädersorbet med krossade maränger med choklad, färska hallon, melon och chokladkex. Jättegott!!!
Kvällens värdinna fick kokboken “Sommarens söta” av oss. Efter maten satt vi och myste och pratade i flera timmar. Vi pratade om det faktum att vi alla har barn i så helt skilda åldrar. . .Marie har två tonåringar hemma, Monica har vuxna barn och t o m barnbarn, och Ulrika och jag har bägge lite yngre barn. Monica berättade hur häftigt det är att kunna diskutera med sina barn och be sina barn om goda råd i olika situationer.

Jag berättade att jag tänkte blogga om vårt lilla gäng och om hur värdefullt jag tycker det är med olika vänner i olika konstellationer. Alla höll med och Marie berättade att hon just läst en artikel om hur någon forskat kring detta med hur många vänner man egentligen kan ha (i dessa FB-tider när det ibland verkar vara en tävling kring hur många vänner man har. . .). Forskaren hade kommit fram till att man kunde ha ca 12 nära vänner (och däribland räknades familjen – det är med dessa 12 man delar ALLT i glädje och sorg), därutöver kunde man ha typ 24 vänner man umgicks med och hörde av sig till. . .och utöver dem kunde man ha ca 134 st ytliga bekantskaper. . .
Kunde och kunde.  .klart man säkert kan ha både fler och färre. .  men jag tror forskningen gick ut på hur många vänner man kunde ha för att kunna hålla alla nära bekantskaper liksom på “g”. . .ha, ha eller jag vet inte. . men Marie berättade i alla fall om detta och vi pratade en hel del kring det. . .Intressant!
Klockan halv nio på kvällen var det fortfarande ljust ute och inne hos oss brann ljusen. Toppen att lyxa till med en tjejträff en söndagskväll!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

GRILL är godast!

Nu ska jag fortsätta berätta om Stockholmshelgen. . .lördagen började med brunch a lá Madde med hennes Blueberry pancakes, “sticky bacon” (som är så goda, så goda, så det är galet!!), fruktsallad med mynta och pytte cupcakes.
Sticky bacon” gör du så här:
Strö råsocker och cayennepeppar (försiktigt. . .det är hett!) över bacon och lägg det på ett bakplåtspapper och stek i ugnen tills det blir krispigt utan att bli bränt!
Sedan gick vi ju på stan och shoppade och var på MOOD och gottade oss vid lunch. På eftermiddagen innan vi skulle piffa upp oss och gå på Grill och lyxa gick vi bara tvärs över gatan till Madds hus för där låg mysiga “Lasse i parken”. Kändes ungefär som “Kaffestugan i Wämöparken” version 2.0. . .och vilka satt inte där och kuckilurade om Lasse Winnerbäck och Helena af Sandberg. . .
Kvällen middag på GRILL blev verkligen en upplevelse. . .vilket ställe!!! Var ju uppbyggt med olika teman i en och samma restaurang. “Tivoli”, “Bibliotek”, “Italienskt”, “Svulstigt amerikanskt”, “Porrigt” och “Hemma hos mormor”. . .tvära kast, oväntat crazy men alldeles, alldeles underbart! Det gjorde ju att helheltsupplevelsen blev så mycket starkare. Vi hamnade “Hemma hos mormor” med utsikt över “Cirkus/tivoli” och “Biblioteks”-avdelningarna. Supermysigt och udda!
Alla bestämde sig för att ta “Grill Plate” som bestod av: “En variation av träkolsgrillat kött – Lamm, Oxrygg, Pigghamkarré, Gårdskyckling och kryddiga korvar som serverades med pommes frites, såser (en BBQ, en aioli med saffran och en rödvinssky) och tillbehör (pickalde grönsaker, cole slaw, guacamole och tomatsallad).
Oh, grill(at) ÄR godast! Det var toppen! Åsa hade varit här ett par gånger och flera jag känner har varit här. . .har hört både ris och ros, men jag tyckte att helheltsupplevelsen höjde smaken på maten och gjorde hela besöket till en 10-poängare (maten var jättegod, men utan miljön så hade kanske bara besöket fått 7 av 10 möljiga där 10 är mat i världsklass)

Kvällen avslutades med drinkar på Nordic Light. Kanontrevlig avslutning på ännu en toppendag i storstan.



Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Hedvigs studentbuffé


För snart ett år sedan hjälpte vi goda vänner med grandios studentbuffé. 150 gäster var bjudna. . .ja, det var helt galet. Men otroligt roligt och en stor utmaning. Det var till människor som själva brinner för god mat med det lilla extra, så här gällde det att prestera på topp!
Oh, som det regnade just när buffén skulle dukas upp, men det blev ändå en superfin och minnesvärd fest. På buffén var det Gazpacho i miniglas toppade med en ätbar liten blomma, det var räksallad med färska jordgubbar, avokado, rödlök, urkärnade tomater och granatäpple (räkorna marinerade vi i lime, råsocker, färsk finhackad chili och massor av korainder), det var geostsallad med päron och brödkrutonger, det var Serrano och melon, det var Foccaciabröd och minsann var det inte åxå en “Pizza Speciale” station ute i trädgården i ett litet tält. För studentskan Hedvig och hennes föräldrar var stammisar hos oss på Barista och redan för flera, flera år sedan bokade dom upp oss för hennes student (dom älskade vår mat), och det var ju himla roligt förstås och en stor ära!


Här kommer receptet på en enkel men god Gazpacho:
Det här behöver du till 2 pers
1 dl tomatjuice
1 skiva vitt formbröd
1 röd paprika
½ gurka
1 ask körsbärstomater (obs, ersätt inte med vanliga stora tomater!)
1 vitlöksklyfta
Saft av 1 citron
2 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Några droppar tabasco

Så här gör du:
Blötlägg brödet i tomatjuicen. Mixa bröd, grönsaker, vitlök, citronsaft och olja i mixer.
Smaka av med salt, peppar och tabasco.Kanon att göra en rejäl sats och ha i PET-flaska i kylen ett par dagar. Perfekt att ha med på jobbet till lunch när det är varmt ute!
Till festen gjorde vi flera, flera liter Gazpacho, klippte sönder en plasttratt och hällde på stora PET-flaskor! Perfekt att förvara och transportera den då!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

I rätt MOOD

Boqueria fanns både som öppen bar med kök mitt på “torget” på MOOD och som restaurang inne på MOOD.

I Stockholms nya lyx-galleria MOOD Stockholm (ligger nästan precis bakom NK) var det både lyxig shopping och lyxigt att äta och dricka. Vi började i “BOQUERIA” med spanska Pintxos (i Baskien kallas nämligen tapas för pintxos (pinchos) oxh brukar då vara små brödbitar med något gott ovanpå, och en tandpetare) och Cava.

Jag tog 3 st små Pintxos (en  med roti kycklingröra, en med krabb- och skaldjursröra (mmmmums.  .min favorit) och en med bönpuré (som kunde smakat mer) och chorizo).
Men himmel.  .detta var ju bara som en liten aptitretare (för mig och syster-yster). . .när dom andra tog kaffe med gigantisk kanelbulle på Café Egoïste tog vi andra två lite mer att äta. Och här åt vi den godaste korven vi någonsin ätit, ever (vågar jag mig på att säga)!
En “New York Chili Dog. Handgjord korv på nötfärs från Taylors & Jones serverad med Hot chili, surkål och bröd. Vi delade på den + en s k Le Croque Monsieur au “Egoïste” (en total värdelös varm macka. . .svampig och inte värd sina 95 kronor för fem öre!!!). Men den där korven. . .åhhhhhh, såååååå god!!!
Åhhh, vad dom tyckte vi var galna som åt ännu mer. . .Så här skrev Åsa på sin FB-sida om denna bilden: “Susanne var sugen på nåt “litet”. . .så hon tog en New York Chili Hot dog”. . ha, haaaaaa, underbart ju!!

Det var t o m lyxigt att gå på toa på MOOD.  .eller toa, och toa. . .det kallades Restrooms och var lyxigt inredda med soft musik och speglar och sammet och blommor och t o m en pytteliten barntoa som hade en liten dörr. . .där inne stod en liten, liten gul toastol och det underbaraste kaklet i blått och vitt. Det var Åsa som sa till mig att gå in och kolla på barntoan för den var såååå fin. . .så det gjorde jag och tog en liten bild;)
Kolla in bilden av barnet i frostat glas på dörren. . .och den lilla, lilla väldigt gula barntoan!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Rör om i grytan

Mamsen bjöd på en jättegod gryta i söndags. Smakade mycket (barnen tyckte den var god, bara dom slapp “nötterna”. . .och “bladen”) och passade till Basmatiris, pressad potatis eller klyftpotatis.

Kyckling med bacon och nötter
Det här behöver du till 4 pers:
800 gram kycklingfilé
2 msk soya
2 msk smör
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk salt
Lite vitpeppar
6 dl köttbuljong (fond + vatten)
2 dl grädde
1 dl Créme fraiche
4 msk vetemjöl
2 pkt bacon
4 msk pinjenötter
1 kruka färsk basilika

Så här gör du:

Strimla kycklingfiléerna blanda dem med soya.
Stek kycklingköttet i omgångar i smör i en stekpanna.
Pressa över vitlök, salta och peppra, lägg över i en gryta.
Häll över buljongen, sjud grytan 5 minuter.
Tillsätt grädde blandat med vetemjöl, rör ner det i grytan.
Sjud i ca 5 minuter.
Strimla och stek baconet.
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.
Plocka basilikabladen, blanda ner dem i grytan,
spara några till garnering.
Strö över bacon och pinjenötter.

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Prinsesskalas med Afternoon Tea-tema

Barnen lilla kusin Filippa fyllde 1 år häromveckan och då bjöds det på Afternoon Tea. Tyvärr kom vi så sent till kalaset att vi knappt trodde födelsedagsbarnet skulle vara vaken. . men det var hon. När dörren öppnades togs vi emot av en leende, bedårande liten prinsessa! Scones från Systrarna Lindqvist med klassiska tillbehör, macroner (snyggare än goda tycker nog jag dom är. . .det blir ju såå tok-sött. . .jag gillar maränger och så, men macroner tycker jag blir för söta. . .men dom är ju dom snyggaste kakorna som finns. ..så är det bara.  .så man får “offra sig”. . .ha, haa), minicupcakes, och mini schack-rutor i rosa och brunt och finaste ett-årstårtan (även den från “Systrarnas”.

Jag älskar hela AfternoonTea-grejen och tycker det är perfekt att bjuda tjejgänget på men även perfekt till olika kundaktiviteter på jobbet (arrangerade det ofta på mitt förra  jobb vid olika tillfällen). När jag var föräldraledig med Malou, så var det te och scones med olika tillbehör jag bjöd alla på som kom och hälsade på oss. Pefekt och omtyckt av alla.
Det fina inbjudningskortet, prinsessan Filippa öppnar dörren, scones är mumsfillipbabba och Filippas födelsedagspresent från oss.  .en cykelhjälm.

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Vi kom, vi åt. . .vi segrade. . .


I helgen överträffade vi oss själva. Utan nästan några som helst förberedelser trollade vi fram en plockbuffé värdig en student eller ja, vad som helst. . .så bra blev det.
Som vanligt var det knytis. Fem familjer = 2 plockrätter var + snacks, godis, läsk och lite glass. . .och vips kunde 21 personer träffas, äta gott och ha det bra utan att någon behövt känna sig stressad över det (jo, det är klart syster-yster som var vi var hos hade ju fått röja och städa och duka till oss alla.  .  .och röja efter oss när vi gick. . .det är klart att där man är. . .för dem blir det ju lite mer jobb. . .såklart. . .)

Det här hade vi på vår buffé: tunnbrödsrullar med kallrökt lax, pepparrotscrème toppad med rom, dinkelknäckebit med getostcrème och vindruva, räkor med skal att sitta och pillra med, pajer med soltirkade tomater och ruccola, pizzaslice med mozzarella & Pesto (färdigköpta och supergoda “Stenungnsbakade” från Dr Oetker. . .dom är sååå goda så varje gång jag äter en tänker jag att minsann. . dom är så goda så man skulle kunna ha dem på fest som drinktilltugg i små bitar. Bäst är den med mozzarella och pesto och den med spenat!!Perfekta att toppa med Serrano, ruccola, hyvlad parmesan och ringlad olivolja när den kommer ut ur ugnen – det gjorde vi i lördags. . .succé!!), smördegsinbakad Brie (fylld med hackade aprikoser, hackat syrligt äpple, valnötter och. . .hallonsylt (detta blandas och läggs i en Brie – delad som en tårtbotten), Snabbceasarsallad med bacon, smördegsrullar med chilisås, salami och riven ost (skärs i bitar som en rulltårta och in i ugnen några minuter), Piroger fyllda med orientalisk köttfärsröra (TIPS! Gör Foccaciadeg till dina piroger och fyll med vad du vill. . .fluffiga och saftiga och otroligt goda) och tomatpesto med salta kex.

Detta är vår melodi – ett oslagbart koncept!

Och precis som vi sa första gången vi hörde Loreens låt på första deltävlingen som vi såg hemma hos familjen Adawis. . .”den låten kommer att vinna hela skiten!!! (rent ut sagt)” och tänk att den gjorde det! GRYMT alltså!!

Alla våra underbara barn. . .rena Kindergarten. . . ofattbart att alla barn trivs lika bra med varandra som vi föräldrar. . . tur för oss det!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Vad jag åt på Miss Voon

Det stod i menyn på Miss Voon att eftersom alla rätter serverades i halvportioner så skulle man behöva 3-4 st. Men både syster-yster och jag tog 3 var + dessert och vi blev proppmätta! Så ska du dit, ta in 2 till att börja med och komplettera hellre med fler om det skulle behövas.
Jag tog:
HUMMER – Kanada, taco, ananas, wasabi
VILDRÄKA – Argentina, tempura, vitlök, chili
FLANKSTEK – Nebraska, bibimbap, lantägg, kimchi

och hallon/litchi sorbet till dessert!

Hummertacos och tempura var 10 poäng. . . men flanksteken korean style.  .sådär. . .(kanske för jag var rätt mätt då. . .men nej, det var faktiskt bara sådär)

Dom av oss som tog Crème Brûlée fick en gigantisk dessert, som bara blev föööör mkt, hela gänget, en bild över restaurangen och slutligen en bild på Madde och hennes coola/ful-snygga/läskiga armband;)

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

Stockholm i mitt hjärta (ha, haaa. . .och mage!). . .

Helgen värdinna Maddelinn, välkomstmys och Maddes spis som var sååå fin!

Sorry, har inte kunnat blogga på en heeel vecka:( Tekniska problem, som äntligen är ur världen! Ja, exakt en vecka har gått sedan helgen i sus & dus i Stockholm. Bseökte storstan med syster-yster, Åsa och Raffa (Anneli). Vi bodde hos Raffas dotter, Madde, för hennes sambo var i Cannes på filmfestivalen (han har nämligen ett inte helt fel jobb inom SF. . han köper in film!!! Åhhhh, vad KUL. . .fast att vara i Cannes och sitte inne och kolla på film hela dagarna, hade nog varit lite frustrerande. . .lite annat som hade pockat på uppmärksanheten där tror jag. . .
Hur som helst, när vi anlände till den sååå fina lägenheten hade “välkomstkommitén” (Raffa och Madde) dukat från plock och bubbel åt oss. Sedan ner på söder och strosa i solen en stund innan det var dags för kvällens efterlängtade besök på trendiga Miss Voon. En av F12-gruppens många restauranger (ägs av Melker Andersson och Daniel Couet). Enligt dem själva är dom “. . .en modern restaurang som kombinerar smaker från alla de asiatiska köken med en europeisk grund med inredning av Thomas Sandell”.
Har hört mycket om detta ställe och ville verkligen gå dit. Vilket ställe!!! Rätt mörkt i lokalen som hade lågt tak och inredning i rött och svart. Tre DJ´s turades om att spela värsta klubbmusiken (vet inte om det var för att det var en fredagskväll eller om det alltid är så!?). . .förvånadsvärt högt, men det gav en skön, cool känsla (ha, haaa. . fast “tanterna” fick tala med rätt höga röster;)
Menyn bestod av halvportioner och det rekommenderades att 3-4 st per person var “lagom”. Alla utom syrran och jag (SÅKLART som korvspát) tog två. . vi tog tre (och tänkte att vi får väl ta en fjärde om vi inte blir mätta. . .), men oj, vad mätta vi blev på tre!!!
Hinner tyvärr inte blogga bilderna på maten nu på morgonen.  .  .de kommer. . .de kommer. . På väg in på Miss Voon. . .jag i baren, menyen och Anneli med sina flickor; Madde & Lotte.

Måste ju i alla fall avslutningsvis bjuda på nåt litet helgtips. . (om aldrig så litet. . .)
Ett enkelt och gott grillsmör:
Finhacka en halv rödlök och tre vitlöksklyftor. Bryn i lite olivolja. Låt svalna. Blanda med 150 gram smör och en skvätt sweet-chilisås och skalet av en riven lime. Lite salt och peppar och lite pressad limesaftGott till blandat grillat men även i en bakad potatis med lite Crème fraiche.

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment

“Barn-släppet”

I år missade vi alla “ko-släpp” både här och där. . .fick bli ett “barn-släpp” i gröngräset en solig vårdag istället! Vi satt och njöt på ängen i solen och åt hallon-paj och glass (och äggmackor. . .och kanelbullar, och chokladmuffins och chips. . . ;), och barnen sprang bland vitsipporna och klättrade i träden! Såå vacker plats vi hittade (Mia hade sett denna plats när hon varit ute och sprungit och tänkte att det borde vara en toppenbra utflyktsplats.  .och det var det!!) längs med Rosenholms-slingan (på baksidan av Bubbetorps Gård), nästan som Bröderna Lejonhjärtas Körsbärsdal kändes det som. 
Gjorde pajen efter ett recept jag fått av mamma och som vi brukar använda till Plommon (går lika bra med vilka bär eller frukter som helst). Kom på 40 minuter innan vi skulle iväg på picknick att jag var sugen på en paj. Snodde ihop den och fick den klar på en halvtimme. Smidigt att göra den i en folieform (bara plattade ut “degen” och hällde en påse frysta hallon över. Tryckte till det hela och pudrade florsocker och potatismjöl över.) med lock. . .bara att ta med i en papperskasse.


Jag tog med några paket vaniljglass åxå mellan några frysklampar och det blev perfekt till. Lite sådär lagom smält och god. Så ut i gröngräset till helgen om det blir sol och ta överraska alla med en nygräddad paj!

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment