Skarpa iakttagelser från Blekingesportens värld

Skitvarningar ska bestraffas

Idag hade Blekingesport en intressant granskning om länets domare, där jag själv fanns med på ett hörn.

Bakgrunden är att i Blekingefyran finns inte ackumulerade varningar, det vill säga att vid tre gula kort blir man avstängd. Som det är nu tar många taktiska varningar lite när som, vilket inte främjar spelet och inte gynnar den publik som kommer för att titta.

Det är inga problem att hålla reda på detta. Förbundet skyller på ojämna domare. Men det är numera nonsens efter Blekingesports fakta där det inte skiljer många kort mellan den som har mest och minst. I så fall får förbundet har bättre utbildningar….

Personligen tillhör jag inte Blekingefyran som domare. Men i sexan hade jag två varningar per match i snitt. Helt okej. En rimlig och sansad nivå på matcherna.

Att det är färre kort i sexan än i fyran beror, tror jag, att kvalitén på lagen skiljer sig åt. Närkamperna kommer inte lika tätt och finliret saknas i svåra situationer. Där av saknas den närkontakten som finns högre upp i seriesystemen.

De bästa spanska domarna ligger på 5-7 kort per match.

Det som kan ställa till med problem med massa avstängningar är att trupperna i fyran och femman är tunna. Är några borta blir kvalitén sämre på planen, vilket inte gynna publiken. Men i trean finns systemet, så det är bara att lära sig i tid vilka förutsättningar som gäller.

 

/Anders Frisk

 

Kategoriserat som Okategoriserade | Leave a comment