BLT / Sydöstran logoVälkommen till Blekinges bästa nyhetssajt
 • Kontakta oss
 • Privatannonser
 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Tipsa oss
 • Kalendern
 • Föreningsnotiser
 • Nyheter
 • Sporten
 • Kultur & Nöje
 • Familj
 • Opinion
 • Bloggar
 • Väder
 • Förmåner
 • BLT & Sydöstran
 • Nyheter
 • Nyhetsdygnet
 • Läsarnas val
 • Nyheter i bilder
 • Händelsekartan
 • "Djungeltelegrafens makt är alltid stor"

  Jag slår i mitt eminenta uppslagsverk och kollar upp ordet djungeltelegraf. Tydligen handlar det om ett samlingsnamn för olika, verkliga eller mytiska, system för kommunikation bland primitiva kulturer i tropiska länder.

  Tänk vad ni lär er enbart genom att följa dessa blygsamma fredagsfunderingar.

  Djungeltelegrafen kan även handla om rykten och ryktesspridningar. Detta blev jag varse, och det med besked, förra veckan. Lägger man till dagens moderna kommunikationsmöjligheter, ni vet det där med internet, smarta telefoner och allt annat jox, kan resultatet bli skrämmande.

  I vilket fall som helst har jag en kamrat som ibland är ute och sätter klackmärken i taket på stadens nöjesetablissemang. Inget konstigt i detta, även jag syns ibland i vimlet och löser världsproblem. Kamraten har vid vissa tillfällen inmundigat aningen för mycket i dryckesväg och brukar då vakna dagen efter med en huvudvärk som fylls av trumsolo efter trumsolo. Som om Janne "Loffe Carlsson sprang mellan tinningarna och slog på cymbalerna.

  Detta tillstånd föranleder honom att använda sig av Facebook, internet igen, och författa en statusuppdatering där han önskar bli skjuten. Väl magstarkt tänker ni, men jargongen skiftar med tanke på var man vänder sig.

  Häromveckan visste jag att kamraten hade varit ute, synnerligen sent, och skrev därför en fråga till honom angående om det hade varit någon skottlossning och om han kunde bekräfta det. Det var nu djungeltelegrafen drog igång värre än en nytrimmad dragracer på Mantorp Park.

  Vips hade en skrivande kollega snappat upp meddelandet, ringt till den stackars vakthavande polistjänstemannen och ställt spörsmål om gängkriget hade nått kamratens trakter och om det var några skadade. Nekande svar från polisen fick ändå kollegan, samt en fotograferande kollega, att sätta sig i en bil och susa mot kamratens adress. Halvvägs till den förmodade mordplatsen ringde de till mig och och undrade om jag möjligtvis kände till något mer om händelsen. En smör- och skinkförsedd rågskorpa föll till frukostbordet när jag gapskrattandes fick förklara sammanhanget.

  Reportagebilen vände, efter dubbla skrattattacker, åter mot redaktionen och då skottlossningen var uppskjuten.

  Tänk så det kan bli.

  Ovanstående händelse har fått mig att lova en sak. Jag ska aldrig mer skriva om skottlossningar i närheten av en djungeltelegraf. Det tyckte även kamraten som vaknade en timme senare och undrade vad tusan det var frågan om på nätet...

  Dela |
  blog comments powered by Disqus

  Senaste nytt från Jerry Nilsson

  Senaste nytt

  Annons:

  handbollsallsvenskan

  Jerry Nilsson

  Om tabbar och tilltag i vardagen. Personliga fadäser blandas med tyckande om varför dåtiden oftast var bättre än nutiden.

  Annons:

  Annons:

  Annons:

  Riktlinjer för läsarkommentarer på Bltsydostran.se

  På Bltsydostran.se är det möjligt att kommentera nästan alla artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal.

  För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Bltsydostran.se. Kommentarerna lagras hos Disqus. På tider då Bltsydostrans webbredaktion inte är bemannad går det att kommentera artiklar, men de blir inte publicerade förrän efter granskning.

  Bltsydostran.se tillämpar förmoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att alla kommentarer granskas före publicering. Kommentarerna måste leva upp till Bltsydostran.se:s riktlinjer för läsarkommentarer för att bli publicerade. Ibland kan kommentarerna också publiceras i papperstidningen.

  Använd ett hyfsat språk, utan tillmälen, nedsättande omdömen, svordomar eller obscena ord. Visa respekt för andra debattörer och andras åsikter. Utgå från att det du vill säga ska vara meningsfullt för andra läsare.

  Du kan använda signatur och på det viset vara anonym, men tänk på att trovärdigheten och tyngden i ditt inlägg blir större om du använder eget namn.

  BLT:s och Sydöstrans webbar lyder under Tryckfrihetsförordningens regler om ansvarig utgivare vilket innebär att det är ansvarig utgivare som i sista hand avgör om ett inlägg ska publiceras eller ej.

  Läsarkommentarer - riktlinjer

  Vi har högt i tak.

  Vi har en tillåtande grundinställning.

  Vi vill att användarna ska komma till tals.

  Men

  Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

  Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

  Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel med mera i läsarkommentarerna.

  Hittar du inlägg som du tycker strider mot våra regler är du välkommen att uppmärksamma våra webbredaktörer på webb@bltsydostran.se

  Inloggning för prenumeranter

  Logga In Logga in med ditt Facebook-konto

  Bli kund på bltsydostran.se