BLT / Sydöstran logoVälkommen till Blekinges bästa nyhetssajt
 • Kontakta oss
 • Privatannonser
 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Tipsa oss
 • Kalendern
 • Föreningsnotiser
 • Nyheter
 • Sporten
 • Kultur & Nöje
 • Familj
 • Opinion
 • Bloggar
 • Väder
 • Förmåner
 • BLT & Sydöstran
 • Karlskrona
 • Ronneby
 • Karlshamn
 • Olofström
 • Sölvesborg
 • Inrikes
 • Utrikes
 • Ekonomi
 • Nyhetsdygnet
 • Nyheter
 • Nyhetsdygnet
 • Läsarnas val
 • Nyheter i bilder
 • Händelsekartan
 • "Samma beslut taget i 10-15 år"

  Läser i fredagens tidning SAF:s notis om Heléne Björklunds beslut om alkoholtillstånd för Sweden Rock i sommar. Heléne har haft den delegationsrätten att fatta beslut i dessa ärenden i sex år och innan dess hade jag samma rätt under mina år som kommunalråd i Sölvesborg. Ända sen Sweden Rock beslutade att själva hantera alkoholförsäljningen har festivalen haft samma beslut fattats av såväl Heléne som av mig. Under 10 - 15 år har samma beslut fattats och då kan man ju undra, vari består nyhetsvärdet?

  Anna Sunetoft och även hennes företrädare som alkoholhandläggare har under alla år menat att tillståndet strider mot lagen, men har aldrig påvisat vari lagbrottet ligger. Man har förordat att ett antal mindre serveringställen istället för ett stort. Notera att det inte är frågan om serveringstillstånd eller ej. Utan om hur stort det/de ska vara.

  Enligt lagen ska tillståndshavaren ha god kännedom om alkohollagen och från Sweden Rocks sida har man den utbildning som samhället kräver.

  Serveringsområdet ska vara väl avgränsat. Hela området omges med ett ca tre meter högt staket.

  Man ska ha god överblick av serveringsområdet. Det är polismyndigheten som beslutar om hur många ordningsvakter som ska finnas.

  Man får inte ta med sig alkoholhaltiga drycker in på serveringsstället. Säg mig någon annan krog som kroppsvisiterar sina gäster innan de släpps in.

  Polis och länsstyrelse är de myndigheter som på min tid avstyrkte serveringstillståndet och förordade alkoholhandläggarnas förslag.

  Räddningstjänsten däremot tillstyrkte av det skälet, att när tiotusentals människor förflyttar sig från en scen till en annan och däremellan köper en öl eller två, så kommer det att uppstå trängselproblem och olycksfallsrisken kan bli överhängande.

  För mig var det ett hållbart argument att inte indela festivalområdet i ett antal små serveringsställen. Förmodligen är det gångbart även idag.

  Med vänliga hälsningar

  Jens Åberg

  Tidigare S-kommunalråd i Sölvesborg

  Svar: Tack för svaret! På ledarsidan behöver vi inte syssla med nyheter. Jag tyckte att granskningen var intressant att ta upp ur flera andra perspektiv, bland andra i relief till Socialdemokraternas traditionellt sett ganska strikta alkoholpolitik, med motiv i folkhälsan.

  Programmet Kaliber tar fram, och även Jens Åberg andas att det faktiskt finns en konflikt mellan tjänstemännen och politiken. Jag kan ju inte veta varför tjänstemännen under alla dessa år inte har redovisat sina argument för sina ställningstaganden. Men jag har ärligt talat svårt att tro att en tjänsteman skulle vägra att redovisa sina bevekelsegrunder, om nu den politiska ledningen verkligen var intresserad. Frågan är varför det har blivit en konflikt som inte är utredd, om det nu inte är känsligt?

  Med vänliga hälsningar

  Sylvia Asklöf Fortell

  Dela |
  blog comments powered by Disqus

  Senaste nytt från Ledare BLT

  Annons:

  Senaste nytt

  MORDET PÅ YARA

  Vi på ledarredaktionen

  BLT:s ledarredaktion består av Sylvia Asklöf Fortell och Erik Hultgren. Skicka gärna e-post till oss: ledare@blt.se eller twittra till @BLTLedare

  Intervjuer med partiledarna

  I våras besökte BLT Stockholm. Sylvia AF träffade, i turordning, språkröret Åsa Romson (MP), partiledaren Stefan Löfven (S) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under en dag, tillsammans med andra liberala ledarskribenter. Den första intervjun med Åsa Romson publicerades lördagen 19/7.

  Det här tycker vi inför valet!

  Fram till valdagen publicerar ledarsidans eget valmanifest. Håller du med oss i vår argumentation? I så fall vet du var du ska lägga din röst den 14 september!

  Annons:

  Häng med oss i Almedalen!

  Den 29/6 inleds årets Almedalsvecka. I år innebär det även valupptakt. Vi, Sylvia och Erik, är på plats halva veckan var för att bevaka något lite av det som händer där. Häng med oss på Twitter: @BLTLedare, eller läs våra artiklar här! Vill du hellre följa oss på våra personliga Twitterkonton, har vi @SylviaAsklof, @ErikHultgrens

  EU-valet den 25 maj

  Här finns de flesta texter som vi på ledaravdelningen har skrivit inför EU-valet som hölls i maj. De daterar från december och framåt.

  Ledarredaktionen på plats i Sälen

  BLT närvarar som vanligt vid Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Erik Hultgren bevakar på plats. I år är det ett händelserikt år på konferensen, då valet närmar sig. Här finns alla Eriks artiklar samlade från konferensen. Senaste ligger högst upp. Följ Erik på Twitter: @erikhultgrens @BLTLedare

  På besök i Strasbourg

  Vi på ledarredaktionen besökte Strasbourg, en av EU:s huvudstäder, under några hektiska dagar i december. Intrycken blev många och här kan ni läsa alla artiklar som blev resultatet av den resan! Senaste artikeln ligger överst.

  På besök i USA

  BLT:s ledarskribent Erik Hultgren var på studiebesök i USA under november 2013 för att lära sig mer om medier och opinionsbildning. Här kan du läsa hans krönikor direkt från Washington DC.

  Här kommer Almedalen

  Någon har beskrivit Almedalen som politikens branschmässa, och det ligger något i det. Erik Hultgren på BLT:s ledaredaktion deltar i årets arrangemang i Visby. Här samlar vi alla artiklar om Almedalen på vår ledarwebb! Nyaste artikeln ligger högst upp.

  Vi finns på Facebook!

  Kom med i debatten, du också! Ge Sylvia Asklöf Fortelloch Erik Hultgren ris och ros! Det är det vi är till för!

  TV: BLT hos Fredrik Reinfeldt

  BLT:s ledarredaktion bjuder på exklusiv tv-intervju och fylligt reportage med statsministern.

  Intervju med KD-ledaren

  Sylvia Asklöf Fortell träffade Göran Hägglund på besök i Olofström. Han vill avskaffa pappamånaderna för att familjerna själva ska få välja.

  Annons:

  Annons:

  Riktlinjer för läsarkommentarer på Bltsydostran.se

  På Bltsydostran.se är det möjligt att kommentera nästan alla artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal.

  För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Bltsydostran.se. Kommentarerna lagras hos Disqus. På tider då Bltsydostrans webbredaktion inte är bemannad går det att kommentera artiklar, men de blir inte publicerade förrän efter granskning.

  Bltsydostran.se tillämpar förmoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att alla kommentarer granskas före publicering. Kommentarerna måste leva upp till Bltsydostran.se:s riktlinjer för läsarkommentarer för att bli publicerade. Ibland kan kommentarerna också publiceras i papperstidningen.

  Använd ett hyfsat språk, utan tillmälen, nedsättande omdömen, svordomar eller obscena ord. Visa respekt för andra debattörer och andras åsikter. Utgå från att det du vill säga ska vara meningsfullt för andra läsare.

  Du kan använda signatur och på det viset vara anonym, men tänk på att trovärdigheten och tyngden i ditt inlägg blir större om du använder eget namn.

  BLT:s och Sydöstrans webbar lyder under Tryckfrihetsförordningens regler om ansvarig utgivare vilket innebär att det är ansvarig utgivare som i sista hand avgör om ett inlägg ska publiceras eller ej.

  Läsarkommentarer - riktlinjer

  Vi har högt i tak.

  Vi har en tillåtande grundinställning.

  Vi vill att användarna ska komma till tals.

  Men

  Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

  Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

  Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel med mera i läsarkommentarerna.

  Hittar du inlägg som du tycker strider mot våra regler är du välkommen att uppmärksamma våra webbredaktörer på webb@bltsydostran.se

  Inloggning för prenumeranter

  Logga In Logga in med ditt Facebook-konto

  Bli kund på bltsydostran.se