BLT / Sydöstran logoVälkommen till Blekinges bästa nyhetssajt
 • Kontakta oss
 • Privatannonser
 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Tipsa oss
 • Kalendern
 • Föreningsnotiser
 • Nyheter
 • Sporten
 • Kultur & Nöje
 • Familj
 • Opinion
 • Bloggar
 • Väder
 • Förmåner
 • BLT & Sydöstran
 • Karlskrona
 • Ronneby
 • Karlshamn
 • Olofström
 • Sölvesborg
 • Inrikes
 • Utrikes
 • Ekonomi
 • Nyhetsdygnet
 • Nyheter
 • Nyhetsdygnet
 • Läsarnas val
 • Nyheter i bilder
 • Händelsekartan
 • Det finns ingen samsyn

  LEDARE || Levande skärgård. Närfiskat. Matlandet Sverige. Uttrycken är några av alla modeord som känns igen från politiker av olika kulörer.

  Vi ska ha en levande skärgård eftersom turisterna ska ha något trevligt att komma till, eller? Kanske vi ska ha en levande skärgård eftersom det är en del av vårt kulturarv, ett sätt att leva. Våra kustsamhällen bevarar traditioner i kombination med att de erbjuder rekreationsmiljöer på somrarna.

  Närfiskat är ett begrepp som ska visa konsumenten var fisken är fångad och att den är fiskade på ett hållbart sätt: Myndigheter och allmänhet applåderar initiativet som kommer från branschen själv. Fiskeriverket har stått bakom utvecklingen av det nya märket, både ekonomiskt och ”moraliskt”. Som underrubrik står att det ska vara Svenskt, Godkänt, Spårbart.

  Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har sjösatt ett stort projekt under rubriken ”Det nya Matlandet Sverige” med slagordet Jobb och tillväxt i hela landet. I den satsningen finns också en del som heter Fiskeprogrammet:

  Även inom Fiskeprogrammet finns åtgärder för att skapa sysselsättning och utveckling på landsbygden. Basen är goda fiskbestånd och ett hållbart utnyttjande av naturresurserna och åtgärder inom ramen för programmet ska även bidra till detta. Större delen av fiskerinäringen, såväl yrkesfiske, fritidsfiske, som vattenbruk och beredningsindustri, är lokaliserad till landsbygden. Därmed finns stor potential att bidra till utvecklingen av visionen ... Även inom Fiskeprogrammet finns åtgärder för att skapa sysselsättning och utveckling på landsbygden.

  På myndighetsnivå ansvarar Landsbygdsdepartementet för att driva arbetet med visionen framåt. Bland annat har Jordbruksverket en central roll i och med att de ansvarar för olika stödmedel, exempelvis inom Landsbygdsprogrammet och Fiskeprogrammet.

  Men vad händer? Jo, det är inte bara Jordbruksverket som har uppdraget att arbeta med fiskefrågor. Även den nya Havs- och vattenmyndigheten har ett finger med i spelet, för att inte säga hela handen. Det visar sig nu när man vill förbjuda helt stoppa och förbjuda laxfisket med drivlinor i södra Östersjön. Det innebär att sedan man förbjudit det ena fisket efter det andra har man slutligen hammaren i handen för att slå i den sista spiken i kistan för det kustnära fisket.

  Om inte yrkesfiskarna inom de så varmt omhuldade "småskaliga kustfisket" kan fiska så lär det blir svårt att få tag i fisk både till Närfiskat och till Matlandet Sverige, för att inte tala om hur svårt det blir att leva upp till löftet om en levande landsbygd. Det blir i alla fall inte mycket av en levande skärgård, utom ett par månader på sommaren när sommargästerna invaderar kustsamhällen.

  Då får de stå där med lång näsa; var finns fiskebåtarna? Var kan man köpa fisk? Var har den bofasta befolkningen tagit vägen?

  Fråga Havs - och vattenmyndigheten och dess föregångare Fiskeriverket. Det finns absolut ingen samsyn i den här frågan. Den ena handen vet inte vad den andra gör. Jordbruksverket har ansvar för att främja yrkesfisket och Havs- och vattenmyndigheten håller som bäst på att slå ihjäl det.

  Eskil Erlandsson måste inse att varken han, regeringen eller landet Sverige har en fiskeripolitik värd namnet. Detaljfrågorna är så komplicerade att allmänheten har svårt att hänga med i svängarna, men de begriper nog att finns det inga fiskare så finns det inga fiskelägen. Men då är det så dags.

  Dela |
  blog comments powered by Disqus

  Senaste nytt från Ledare BLT

  Annons:

  Senaste nytt

  Hockeyallsvenskan

  Fallet Yara

  Vi på ledarredaktionen

  BLT:s ledarredaktion består av Sylvia Asklöf Fortell och Erik Hultgren. Skicka gärna e-post till oss: ledare@blt.se eller twittra till @BLTLedare

  Intervjuer med partiledarna

  I våras besökte BLT Stockholm. Sylvia AF träffade, i turordning, språkröret Åsa Romson (MP), partiledaren Stefan Löfven (S) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under en dag, tillsammans med andra liberala ledarskribenter. Den första intervjun med Åsa Romson publicerades lördagen 19/7.

  Det här tycker vi inför valet!

  Fram till valdagen publicerar ledarsidans eget valmanifest. Håller du med oss i vår argumentation? I så fall vet du var du ska lägga din röst den 14 september!

  Annons:

  Häng med oss i Almedalen!

  Den 29/6 inleds årets Almedalsvecka. I år innebär det även valupptakt. Vi, Sylvia och Erik, är på plats halva veckan var för att bevaka något lite av det som händer där. Häng med oss på Twitter: @BLTLedare, eller läs våra artiklar här! Vill du hellre följa oss på våra personliga Twitterkonton, har vi @SylviaAsklof, @ErikHultgrens

  EU-valet den 25 maj

  Här finns de flesta texter som vi på ledaravdelningen har skrivit inför EU-valet som hölls i maj. De daterar från december och framåt.

  Ledarredaktionen på plats i Sälen

  BLT närvarar som vanligt vid Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Erik Hultgren bevakar på plats. I år är det ett händelserikt år på konferensen, då valet närmar sig. Här finns alla Eriks artiklar samlade från konferensen. Senaste ligger högst upp. Följ Erik på Twitter: @erikhultgrens @BLTLedare

  På besök i Strasbourg

  Vi på ledarredaktionen besökte Strasbourg, en av EU:s huvudstäder, under några hektiska dagar i december. Intrycken blev många och här kan ni läsa alla artiklar som blev resultatet av den resan! Senaste artikeln ligger överst.

  På besök i USA

  BLT:s ledarskribent Erik Hultgren var på studiebesök i USA under november 2013 för att lära sig mer om medier och opinionsbildning. Här kan du läsa hans krönikor direkt från Washington DC.

  Här kommer Almedalen

  Någon har beskrivit Almedalen som politikens branschmässa, och det ligger något i det. Erik Hultgren på BLT:s ledaredaktion deltar i årets arrangemang i Visby. Här samlar vi alla artiklar om Almedalen på vår ledarwebb! Nyaste artikeln ligger högst upp.

  Vi finns på Facebook!

  Kom med i debatten, du också! Ge Sylvia Asklöf Fortelloch Erik Hultgren ris och ros! Det är det vi är till för!

  TV: BLT hos Fredrik Reinfeldt

  BLT:s ledarredaktion bjuder på exklusiv tv-intervju och fylligt reportage med statsministern.

  Intervju med KD-ledaren

  Sylvia Asklöf Fortell träffade Göran Hägglund på besök i Olofström. Han vill avskaffa pappamånaderna för att familjerna själva ska få välja.

  Annons:

  Annons:

  Riktlinjer för läsarkommentarer på Bltsydostran.se

  På Bltsydostran.se är det möjligt att kommentera nästan alla artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal.

  För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Bltsydostran.se. Kommentarerna lagras hos Disqus. På tider då Bltsydostrans webbredaktion inte är bemannad går det att kommentera artiklar, men de blir inte publicerade förrän efter granskning.

  Bltsydostran.se tillämpar förmoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att alla kommentarer granskas före publicering. Kommentarerna måste leva upp till Bltsydostran.se:s riktlinjer för läsarkommentarer för att bli publicerade. Ibland kan kommentarerna också publiceras i papperstidningen.

  Använd ett hyfsat språk, utan tillmälen, nedsättande omdömen, svordomar eller obscena ord. Visa respekt för andra debattörer och andras åsikter. Utgå från att det du vill säga ska vara meningsfullt för andra läsare.

  Du kan använda signatur och på det viset vara anonym, men tänk på att trovärdigheten och tyngden i ditt inlägg blir större om du använder eget namn.

  BLT:s och Sydöstrans webbar lyder under Tryckfrihetsförordningens regler om ansvarig utgivare vilket innebär att det är ansvarig utgivare som i sista hand avgör om ett inlägg ska publiceras eller ej.

  Läsarkommentarer - riktlinjer

  Vi har högt i tak.

  Vi har en tillåtande grundinställning.

  Vi vill att användarna ska komma till tals.

  Men

  Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

  Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

  Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel med mera i läsarkommentarerna.

  Hittar du inlägg som du tycker strider mot våra regler är du välkommen att uppmärksamma våra webbredaktörer på webb@bltsydostran.se

  Inloggning för prenumeranter

  Logga In Logga in med ditt Facebook-konto

  Bli kund på bltsydostran.se