BLT / Sydöstran logoVälkommen till Blekinges bästa nyhetssajt
 • Kontakta oss
 • Privatannonser
 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Tipsa oss
 • Kalendern
 • Föreningsnotiser
 • Nyheter
 • Sporten
 • Kultur & Nöje
 • Familj
 • Opinion
 • Bloggar
 • Väder
 • Förmåner
 • BLT & Sydöstran
 • Karlskrona
 • Ronneby
 • Karlshamn
 • Olofström
 • Sölvesborg
 • Inrikes
 • Utrikes
 • Ekonomi
 • Nyhetsdygnet
 • Nyheter
 • Nyhetsdygnet
 • Läsarnas val
 • Nyheter i bilder
 • Händelsekartan
 • Skapar fond för utveckling

  Om det blir av vill säga. Blekinge Offshores motor och eldsjäl Anders Olsson är övertygad om att vindkraftverken utanför Hanö verkligen kommer att byggas, men han vet inte än hur många. Blir det 600-700 verk, så kan den utlovade procenten av omsättningen ge 50 miljoner, om det bara blir hälften ger det ändå 25 miljoner. Men han är inte där än.

  Men ambitionerna är höga. Tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola, BTH och Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, har Blekinge Offshore skrivit en avsiktsförklaring som syftar till att skapa den här fonden.

  Den ska byggas upp med en procent av omsättningen varje år, inte en procent av vinsten. Kommer verken att byggas, så kommer man också att producera el. Men hur lång tid det tar tills företaget går med vinst vet man ju inte, även om optimismen är stor. Omsättningen däremot kommer ju så fort man börjar sälja el. Det är därför som Anders Olsson vågar lova dessa pengar.

  Han har kommit fram till summan baserat på ett elpris på 80 öre, inklusive allt. Hur pass rätt han har träffat i den skattningen återstår också att se.

  Det är ett och ett halvt år sedan ansökan lämnades in till Miljödomstolen i Växjö och det har gått många turer fram och tillbaka mellan Blekinge Offshore, domstolen och de 20-talet berörda företagen, organisationerna och så vidare.

  Försvaret har varit en av de besvärligare parterna, men Anders Olsson är övertygad om att det löser sig. Tidig höst förväntas nästa steg i processen tas när Miljödomstolen håller huvudförhandling på plats i Sölvesborg.

  * Blekinge Offshore bygger och ser till att pengarna kommer in.

  * BTH: s profil är ju hållbar utveckling samtidigt som man sysslar med maritim forskning. BTH bistår med vetenskaplig expertis vid bedömningen av de framtida ansökningarna till fonden, utom när man själv vill ta del av de där miljonerna. Då inträder extern expertis.

  * SNF är med för att se till att projekten verkligen kommer miljön till godo och man har redan nu flera idéer som kan bli verklighet med hjälp av "snurrefonden".

  Medlen ska gå till forskning och utveckling inom förnybar energi, till natur- och miljövård, till näringslivsprojekt med grön inriktning och andra samhällsnyttiga ändamål. Om den här fonden blir av och pengarna flyter in så är väl den beskrivningen tillräckligt vid för att hart när varje tänkbar idé ska kunna klämmas in under paraplyet. Det är mycket pengar och det är ju en fantastisk vision som Anders Olsson har grunnat på länge. Det är många OM inblandade i det här projektet men själva tanken är mycket god.

  Sedan kan vi fundera på utfallet och samhällsnyttan. Blir parken av kommer byggandet att ge jobb på flera håll och händer, inte minst alla de miltals kablar som ska dras mellan verken och mellan parken och land. Platsen är vald eftersom Polenkablen ansluter till Karlshamn och där finns därför tillräcklig överföringskapacitet till stamnätet.

  Men det är många hinder på vägen och inte ens det första miljöbeskedet är klart. Anders Olsson har också anmält ärendet till regeringen i hopp om att beslutet om byggnationen ska fattas på regeringsnivå. Blir det så kan beslutet inte överklagas.

  Men oavsett vilket så är det spännande framtidsvisioner som målas upp. Det är inte många instanser i landet som ens ägnar Blekinges utveckling en tanke. Vi får sköta oss själva bäst vi kan. Går detta projektet igenom får vi ett gott tillskott av resurser för utvecklingen i länet.

  Det är tur att det finns visionärer. Det gäller bara att visionerna blir verklighet.

  Dela |
  blog comments powered by Disqus

  Senaste nytt från Ledare BLT

  Annons:

  Senaste nytt

  Hockeyallsvenskan

  Fallet Yara

  Vi på ledarredaktionen

  BLT:s ledarredaktion består av Sylvia Asklöf Fortell och Erik Hultgren. Skicka gärna e-post till oss: ledare@blt.se eller twittra till @BLTLedare

  Intervjuer med partiledarna

  I våras besökte BLT Stockholm. Sylvia AF träffade, i turordning, språkröret Åsa Romson (MP), partiledaren Stefan Löfven (S) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under en dag, tillsammans med andra liberala ledarskribenter. Den första intervjun med Åsa Romson publicerades lördagen 19/7.

  Det här tycker vi inför valet!

  Fram till valdagen publicerar ledarsidans eget valmanifest. Håller du med oss i vår argumentation? I så fall vet du var du ska lägga din röst den 14 september!

  Annons:

  Häng med oss i Almedalen!

  Den 29/6 inleds årets Almedalsvecka. I år innebär det även valupptakt. Vi, Sylvia och Erik, är på plats halva veckan var för att bevaka något lite av det som händer där. Häng med oss på Twitter: @BLTLedare, eller läs våra artiklar här! Vill du hellre följa oss på våra personliga Twitterkonton, har vi @SylviaAsklof, @ErikHultgrens

  EU-valet den 25 maj

  Här finns de flesta texter som vi på ledaravdelningen har skrivit inför EU-valet som hölls i maj. De daterar från december och framåt.

  Ledarredaktionen på plats i Sälen

  BLT närvarar som vanligt vid Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Erik Hultgren bevakar på plats. I år är det ett händelserikt år på konferensen, då valet närmar sig. Här finns alla Eriks artiklar samlade från konferensen. Senaste ligger högst upp. Följ Erik på Twitter: @erikhultgrens @BLTLedare

  På besök i Strasbourg

  Vi på ledarredaktionen besökte Strasbourg, en av EU:s huvudstäder, under några hektiska dagar i december. Intrycken blev många och här kan ni läsa alla artiklar som blev resultatet av den resan! Senaste artikeln ligger överst.

  På besök i USA

  BLT:s ledarskribent Erik Hultgren var på studiebesök i USA under november 2013 för att lära sig mer om medier och opinionsbildning. Här kan du läsa hans krönikor direkt från Washington DC.

  Här kommer Almedalen

  Någon har beskrivit Almedalen som politikens branschmässa, och det ligger något i det. Erik Hultgren på BLT:s ledaredaktion deltar i årets arrangemang i Visby. Här samlar vi alla artiklar om Almedalen på vår ledarwebb! Nyaste artikeln ligger högst upp.

  Vi finns på Facebook!

  Kom med i debatten, du också! Ge Sylvia Asklöf Fortelloch Erik Hultgren ris och ros! Det är det vi är till för!

  TV: BLT hos Fredrik Reinfeldt

  BLT:s ledarredaktion bjuder på exklusiv tv-intervju och fylligt reportage med statsministern.

  Intervju med KD-ledaren

  Sylvia Asklöf Fortell träffade Göran Hägglund på besök i Olofström. Han vill avskaffa pappamånaderna för att familjerna själva ska få välja.

  Annons:

  Annons:

  Riktlinjer för läsarkommentarer på Bltsydostran.se

  På Bltsydostran.se är det möjligt att kommentera nästan alla artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal.

  För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Bltsydostran.se. Kommentarerna lagras hos Disqus. På tider då Bltsydostrans webbredaktion inte är bemannad går det att kommentera artiklar, men de blir inte publicerade förrän efter granskning.

  Bltsydostran.se tillämpar förmoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att alla kommentarer granskas före publicering. Kommentarerna måste leva upp till Bltsydostran.se:s riktlinjer för läsarkommentarer för att bli publicerade. Ibland kan kommentarerna också publiceras i papperstidningen.

  Använd ett hyfsat språk, utan tillmälen, nedsättande omdömen, svordomar eller obscena ord. Visa respekt för andra debattörer och andras åsikter. Utgå från att det du vill säga ska vara meningsfullt för andra läsare.

  Du kan använda signatur och på det viset vara anonym, men tänk på att trovärdigheten och tyngden i ditt inlägg blir större om du använder eget namn.

  BLT:s och Sydöstrans webbar lyder under Tryckfrihetsförordningens regler om ansvarig utgivare vilket innebär att det är ansvarig utgivare som i sista hand avgör om ett inlägg ska publiceras eller ej.

  Läsarkommentarer - riktlinjer

  Vi har högt i tak.

  Vi har en tillåtande grundinställning.

  Vi vill att användarna ska komma till tals.

  Men

  Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

  Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

  Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel med mera i läsarkommentarerna.

  Hittar du inlägg som du tycker strider mot våra regler är du välkommen att uppmärksamma våra webbredaktörer på webb@bltsydostran.se

  Inloggning för prenumeranter

  Logga In Logga in med ditt Facebook-konto

  Bli kund på bltsydostran.se