BLT / Sydöstran logoVälkommen till Blekinges bästa nyhetssajt
 • Kontakta oss
 • Privatannonser
 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Tipsa oss
 • Kalendern
 • Föreningsnotiser
 • Nyheter
 • Sporten
 • Kultur & Nöje
 • Familj
 • Opinion
 • Bloggar
 • Väder
 • Förmåner
 • BLT & Sydöstran
 • Karlskrona
 • Ronneby
 • Karlshamn
 • Olofström
 • Sölvesborg
 • Inrikes
 • Utrikes
 • Ekonomi
 • Nyhetsdygnet
 • Nyheter
 • Nyhetsdygnet
 • Läsarnas val
 • Nyheter i bilder
 • Händelsekartan
 • Vad är en nationaldag?

  Sveriges nationaldag. Det firade vi i går, eller gjorde vi inte det?

  Vi verkar vara synnerligen ljumma i anden när det gäller det där med nationalismen, även om vi älskar grönskande björkar, ljumma vindar och den där sakta vajande blågula flaggan, eller rödgula som i Skåne. Där är svenskheten inte heller särskilt tydlig, även om man kanske inte längtar tillbaka till Danmark. Säg Skåne, det räcker, för att travestera en hädangångens textilfirmas gamla slogan.

  Vi som varit med ett tag minns Svenska Flaggans dag. Då samlades scouter och andra ideella föreningars representanter på torgen runt om i vårt land och tog emot flaggor ur någon prominent persons hand.

  Då kunde man ansöka om att få en flagga så slapp man betala vare sig man var privatperson eller en förening. Skam till sägandes vet jag inte ens om detta fortfarande pågår. Men Svenska flaggans dag är det i alla fall fortfarande. Det kunde man konstatera efter gårdagens allmänna flaggning.

  Efter resor kors och tvärs i Europa kan man konstatera att det är ganska klent med flaggningen i andra länder också, men å andra sidan är nationalismen eller känslan för det egna landet, den egna regionen eller det egna sammanhanget mycket stark på många håll.

  Ofta har sådana känslor tyvärr en negativ bakgrund, sprungna ur förlåtna eller oförlåtna övergrepp, krigshandlingar och utvecklad patriotism i dess mest oförsonliga form. Det räcker med att nämna de hemskheter som i dessa dagar fått förnyad aktualitet i och med gripandet av den efterspanande Ratko Mladic. Där går skiljelinjerna långt tillbaka i historien, tydligen oerhört svåra att överbrygga.

  Samma sak är det på andra håll på vår kontinent, inte minst efter världskriget och kommunismens totala dominans över halva Europa. Sådant glömmer människor inte så lätt. Det är kunskaper och myter som förs vidare mellan generationerna även om intensiteten i hatet och misstron bleknar med åren. Sådana erfarenheter saknar vi i Sverige.

  Att resa genom Elsass eller Alsace, beroende på vilket språk man talar, ger en märklig känsla av gränsland. Byarna och städerna är prydligt tyska liksom namnen, men språket är franska och på kvittona i affärerna står summan både i euro och i franska franc! Men traditioner och lokal mat är viktigt vare sig man talar franska eller bor i en stad med tyskt namn.

  Vi vet att våra grannar i framför allt Norge firar 17:e maj med en intensitet och glädje som vi svenskar möjligen skakar misstroget på huvudet åt. Är det någon som vet när Danmark firar sin nationaldag? Eller Finland? Danmark firade faktiskt i söndags och finnarna ska väl hissa den blåvita 6 december. Hur många visste det? Det är Norge som leder ligan stort.

  Man kan välja vilket land eller region som helst och vara säker på att där finns en tillhörighet, en identifikation och man kan vara lika säker på att det är få människor som främst identifierar sig som europé. Visserligen är det många i USA som talar om/befarar ett Europas Förenta stater, men då har man nog ingen insikt i känslornas realiteter.

  Det räcker med att minnas svårigheterna att få igenom EU:s Lissabonfördrag och inse att "presidenten" Herman van Rompuy och "utrikesministern" Elisabeth Ashton valdes, inte för att det var de starkaste korten utan de svagaste, den minsta gemensamma nämnaren.

  Och tro att man tar sig fram på engelska i Europa är att lura sig själv.

  Och se på det lilla landet Schweiz. Det har varit självständigt sedan 1200-talet och är egentligen en förbundsrepublik bestående av 27 kantoner och fyra språkområden, tyska, franska, italienska och så rätoromanska i kantonen Graubünden. Trots att de 27 områdena tillhör samma land, och har gjort så i århundraden, så är de sinsemellan mycket olika och är noga med att fortsätta vara det.

  En spegelbild av vårt Europa.

  Vi är olika och vill fortsätta att vara det, men hur blir det i framtiden? Den unga generationen glömmer snabbt. Också massakrerna på Balkan kommer förhoppningsvis att försvinna in i historiens skuggor.

  Dela |
  blog comments powered by Disqus

  Senaste nytt från Ledare BLT

  Annons:

  Senaste nytt

  Hockeyallsvenskan

  Vi på ledarredaktionen

  BLT:s ledarredaktion består av Sylvia Asklöf Fortell och Erik Hultgren. Skicka gärna e-post till oss: ledare@blt.se eller twittra till @BLTLedare

  Intervjuer med partiledarna

  I våras besökte BLT Stockholm. Sylvia AF träffade, i turordning, språkröret Åsa Romson (MP), partiledaren Stefan Löfven (S) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under en dag, tillsammans med andra liberala ledarskribenter. Den första intervjun med Åsa Romson publicerades lördagen 19/7.

  Det här tycker vi inför valet!

  Fram till valdagen publicerar ledarsidans eget valmanifest. Håller du med oss i vår argumentation? I så fall vet du var du ska lägga din röst den 14 september!

  Annons:

  Häng med oss i Almedalen!

  Den 29/6 inleds årets Almedalsvecka. I år innebär det även valupptakt. Vi, Sylvia och Erik, är på plats halva veckan var för att bevaka något lite av det som händer där. Häng med oss på Twitter: @BLTLedare, eller läs våra artiklar här! Vill du hellre följa oss på våra personliga Twitterkonton, har vi @SylviaAsklof, @ErikHultgrens

  EU-valet den 25 maj

  Här finns de flesta texter som vi på ledaravdelningen har skrivit inför EU-valet som hölls i maj. De daterar från december och framåt.

  Ledarredaktionen på plats i Sälen

  BLT närvarar som vanligt vid Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Erik Hultgren bevakar på plats. I år är det ett händelserikt år på konferensen, då valet närmar sig. Här finns alla Eriks artiklar samlade från konferensen. Senaste ligger högst upp. Följ Erik på Twitter: @erikhultgrens @BLTLedare

  På besök i Strasbourg

  Vi på ledarredaktionen besökte Strasbourg, en av EU:s huvudstäder, under några hektiska dagar i december. Intrycken blev många och här kan ni läsa alla artiklar som blev resultatet av den resan! Senaste artikeln ligger överst.

  På besök i USA

  BLT:s ledarskribent Erik Hultgren var på studiebesök i USA under november 2013 för att lära sig mer om medier och opinionsbildning. Här kan du läsa hans krönikor direkt från Washington DC.

  Här kommer Almedalen

  Någon har beskrivit Almedalen som politikens branschmässa, och det ligger något i det. Erik Hultgren på BLT:s ledaredaktion deltar i årets arrangemang i Visby. Här samlar vi alla artiklar om Almedalen på vår ledarwebb! Nyaste artikeln ligger högst upp.

  Vi finns på Facebook!

  Kom med i debatten, du också! Ge Sylvia Asklöf Fortelloch Erik Hultgren ris och ros! Det är det vi är till för!

  TV: BLT hos Fredrik Reinfeldt

  BLT:s ledarredaktion bjuder på exklusiv tv-intervju och fylligt reportage med statsministern.

  Intervju med KD-ledaren

  Sylvia Asklöf Fortell träffade Göran Hägglund på besök i Olofström. Han vill avskaffa pappamånaderna för att familjerna själva ska få välja.

  Annons:

  Annons:

  Riktlinjer för läsarkommentarer på Bltsydostran.se

  På Bltsydostran.se är det möjligt att kommentera nästan alla artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal.

  För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Bltsydostran.se. Kommentarerna lagras hos Disqus. På tider då Bltsydostrans webbredaktion inte är bemannad går det att kommentera artiklar, men de blir inte publicerade förrän efter granskning.

  Bltsydostran.se tillämpar förmoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att alla kommentarer granskas före publicering. Kommentarerna måste leva upp till Bltsydostran.se:s riktlinjer för läsarkommentarer för att bli publicerade. Ibland kan kommentarerna också publiceras i papperstidningen.

  Använd ett hyfsat språk, utan tillmälen, nedsättande omdömen, svordomar eller obscena ord. Visa respekt för andra debattörer och andras åsikter. Utgå från att det du vill säga ska vara meningsfullt för andra läsare.

  Du kan använda signatur och på det viset vara anonym, men tänk på att trovärdigheten och tyngden i ditt inlägg blir större om du använder eget namn.

  BLT:s och Sydöstrans webbar lyder under Tryckfrihetsförordningens regler om ansvarig utgivare vilket innebär att det är ansvarig utgivare som i sista hand avgör om ett inlägg ska publiceras eller ej.

  Läsarkommentarer - riktlinjer

  Vi har högt i tak.

  Vi har en tillåtande grundinställning.

  Vi vill att användarna ska komma till tals.

  Men

  Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

  Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

  Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel med mera i läsarkommentarerna.

  Hittar du inlägg som du tycker strider mot våra regler är du välkommen att uppmärksamma våra webbredaktörer på webb@bltsydostran.se

  Inloggning för prenumeranter

  Logga In Logga in med ditt Facebook-konto

  Bli kund på bltsydostran.se