BLT / Sydöstran logoVälkommen till Blekinges bästa nyhetssajt
 • Kontakta oss
 • Privatannonser
 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Tipsa oss
 • Kalendern
 • Föreningsnotiser
 • Nyheter
 • Sporten
 • Kultur & Nöje
 • Familj
 • Opinion
 • Bloggar
 • Väder
 • Förmåner
 • BLT & Sydöstran
 • Karlskrona
 • Ronneby
 • Karlshamn
 • Olofström
 • Sölvesborg
 • Inrikes
 • Utrikes
 • Ekonomi
 • Nyhetsdygnet
 • Nyheter
 • Nyhetsdygnet
 • Läsarnas val
 • Nyheter i bilder
 • Händelsekartan
 • Vänner för livet. De träffades genom fotbollen och har varit vänner sedan dess: Petra Jönsson, Åsa Jobratt, Christine Johansson, Lisbeth Jönsson, Madeleine Palander, Marina Svensson, Elisabeth Iggstedt, Eva-Lotta Karlsson, Martina Hansson, Susanne Andersson, Annelie Ekelund, Malin Jönsson, Jane Bjurhem, Susanne Olausson, Marie Johansson, Ulla-Carin Nilsson Foto: Ola Åkeborn
  Ulla-Carin Nilsson är lika förvånad varje gång hon kallar ihop det gamla gänget. Det är alltid så många som kommer. Foto: Ola Åkeborn

  Damlaget har kul ihop långt efter karriären

  Nättrabys damlag med storhetstid på 70- och 80-talen tycker absolut att mammorna kan ta över.
  Själva är de levande bevis på hur rolig idrotten kan vara.
  Och att den kan ge vänner för livet.

  Nu när 50-årskalasen duggar tätt blir det ganska ofta att de träffas. Och varje gång är det precis som i går.
  –? Jag blir lika förvånad varje gång att det kommer så många, säger Ulla-Carin ”Ullis” Nilsson.
  Hon är sammankallande i gänget och kan bara hålla med Åsa Jobratt om att tiden försvinner när fotbollstjejerna träffas.
  – ?Det är lite häftigt. Jag har mina gamla skor kvar därhemma. Härom dagen provade jag dem. Det kändes precis som när vi var 17, säger Åsa.
  De här tjejerna är vänner för livet sedan de där åren när fotbollen och kompisarna betydde allt. En del träffades första gången för 37 år sedan. Andra har ”bara” varit med i 30 år och minstingen Jane Bjurhem kom in i gänget så sent som 1984.
  Numera blir det inte så mycket fotbollsspelande. Senaste gången laget var samlat på planen var någon gång på sent 90-tal då Saxemara bjöd in till en Old ladies cup och akuten, enligt Ullis, belamrades av ”tokiga kärringar”.
  Hur mycket sanning det är i det påståendet får vara osagt, men det var i alla fall då minst en hälsena small av.
  Och dessutom blev det lite för mycket allvar i de där cuperna. Så Nättrabytjejerna, som alltid spelat för att det är kul, drog sig ur.
  Just den här kvällen är det ”bara” 15 ur det gamla gänget som kan komma till ­träffen i klubbstugan. Plus två barn som blev resultatet av att en ung tränare föll för en spelare i damlaget. Vilket inte var speciellt ovanligt ska det visa sig.
  Inte mindre än sex av tjejerna hittade ­sina blivande män inom Nättrabys tränarstab. Och många av dem hejar nu på sina egna fotbollsspelande barn i en värld som är helt annorlunda mot när de själva var unga.
  Då var det inga föräldrar som skjutsade runt och hjälpte till.
  På gott och på ont, tycker flera av tjejerna, som ju har en fot i båda världarna. De vet hur kul det är att följa ­sina barn, sam­tidigt som de är fostrade i en lagidrott där tränarna Håkan Johannesson och Elving Gustafsson var de vuxna förebilderna.
  Dessa eldsjälar styrde ihop laget, kämpade för sina tjejer och såg till att de fick åka iväg på cuper. Samtidigt som tjejerna fick ta hand om sig själva och varandra på ett helt annat sätt än barn gör i dag.
  Och skulle man till match var det i folkabuss.
  Men för den sakens skull gick det att bli frånåkt ändå. Som den gången på Öland när gänget glömde sin målvakt. Mitt i ­vintern stod hon utanför hallen och hackade tänder.
  –? Fast vi kom på att hon fattades innan vi nådde bron, säger Susanne Olausson och tittar på kompisen som skrämde upp sina lagkompisar rejält 1984.
  Det var då Ullis körde på en älg med mc och skadades så svårt att fyra organ gick sönder.
  Hon minns själv inte så mycket från den första tiden på Karlshamns lasarett. Men en sak kommer hon ihåg: Att hela laget står i hennes rum när hon vaknar upp och hon frågar hur matchen gick.
  –? Läkaren sa att två av oss fick gå in. Men vi var ju inte så stora som vi är nu på den tiden, säger Åsa Jobratt, som bara kan konstatera att de delat många viktiga ­ faser i livet med varandra. Roliga såväl som tråkiga.
  De allra flesta gemensamma minnen blir dock en god historia i efteråt. Som till ­exempel att det under 80-talet var så många småbarn i omlopp att avbytarna på bänken användes som barnvakter.
  Och de dråpliga anekdoterna avlöser ­varandra. Som när tjejerna skulle åka på cup till Cypern och pengar måste tjänas in.
  –? Vi virkade de mest gräsliga ting, säger en av tjejerna som minns hur en mormor engagerades för att den planerade auktionen överhuvudtaget skulle bli av.
  Men tjejerna kom iväg och redan innan de hade checkat in på sitt hotell hade det spridit sig som en löpeld bland ortens ­pojkar att ett helt damlag från Sverige var på ingång.
  –? De klättrade på stuprännorna för att spana in oss.
  –? Det är lite konstigt. Jag kommer ihåg vad vi gjorde, men inte vilka matcher vi vann, säger Madeleine Palander.
  Och det beror på, tror tjejerna själva, att för dem var gemenskapen det viktigaste.
  Det var också därför deras lag fick framgång och spelade i division två en period.
  –? Om man säger att det är kul att vinna, så vände vi på orden. Vi vann för att vi tyckte att det var så kul. Men för den ­sakens skull är inte sagt att vi inte tog det på ­allvar. När det var match, ja då jäklar var det match, säger Madeleine.
  Hon och de andra tjejerna tycker absolut att Lyckebytränaren Stefan Linder har en poäng när han sticker ut hakan och ställer frågan hur barn- och ungdomsidrotten skulle utvecklas om mammorna tog över.
  –? Det skulle nog bli mer utrymme för känslor och lite mer empati, tror någon.
  –? Och kanske skulle kvinnor ge mer tid till att förebygga skador, säger Ulla-Carin Nilsson.
  Flera av hennes jämnåriga lagkompisar känner av fotbollen i knäna. Men de problemen har kommit först nu.
  Att så många av dagens unga tjejer dras med onda knän tror de beror på att fot­bollen blivit en åretruntsport. När de ­ själva var aktiva hade de minst en månads träningsuppehåll på vintern och det fanns utrymme att ägna sig åt annat.
  –? Nu spelar barnen inomhuscuper i lokaler som inte är ämnade för att spela fotboll i, säger Ulla-Carin, som inte kan låta bli att undra om deras egna barn som har en helt annan kontaktyta och lättare förflyttar sig till andra ställen än den egen lilla byn, ­känner lika starkt för sina lagkamrater som de gjorde.
  – ?Jag undrar om de kommer att ha det så här om 30 år, säger hon.

  Aktuellt

 • Allt om Nollvision – idrott för livet
 • Dela |
  blog comments powered by Disqus

  Senaste nytt från Karlskrona

  Val 2014

  Val 2014

  Annons:

  val 2014

  Fallet Yara

  Senaste nytt

  Allsvenskan

  Val 2014

  Val 2014

  Senaste nytt Karlskrona

  Visa hela nyhetsdygnet »

  Tjänstgörande webbredaktör

  Senaste blåljusen

  Polisens senaste utryckningar

  Annons:

  BLT:s artiklar om valet

  Häng med i händelserna under supervalåret! Här är BLT:s artiklar.

  Våra mest lästa nyheter

  Reportage från BLT

  Artiklar och reportage från BLT

  Läsarnas bilder augusti

  Ledare i BLT

  Läs Sylvias och Eriks ledare här!

  Läs alla stafettintervjuer

  Sök efter fastighetsaffärer

  BLT:s förmåner & tävlingar

  Här är dina förmåner!

  Bloggar

  Skarp version

  Skarp version

  Namn som kan bli sportchef i KHK och Mjällby föll igen
  Pernilla hittar flytet

  Pernilla hittar flytet

  Dags att komma upp på vägen igen
 • 1
 • 2
 • Har du koll på trafiken?

  På vägarna, till havs och i luften

  Läsarpanel

  Annons:

  Annons:

  Riktlinjer för läsarkommentarer på Bltsydostran.se

  På Bltsydostran.se är det möjligt att kommentera nästan alla artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal.

  För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Bltsydostran.se. Kommentarerna lagras hos Disqus. På tider då Bltsydostrans webbredaktion inte är bemannad går det att kommentera artiklar, men de blir inte publicerade förrän efter granskning.

  Bltsydostran.se tillämpar förmoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att alla kommentarer granskas före publicering. Kommentarerna måste leva upp till Bltsydostran.se:s riktlinjer för läsarkommentarer för att bli publicerade. Ibland kan kommentarerna också publiceras i papperstidningen.

  Använd ett hyfsat språk, utan tillmälen, nedsättande omdömen, svordomar eller obscena ord. Visa respekt för andra debattörer och andras åsikter. Utgå från att det du vill säga ska vara meningsfullt för andra läsare.

  Du kan använda signatur och på det viset vara anonym, men tänk på att trovärdigheten och tyngden i ditt inlägg blir större om du använder eget namn.

  BLT:s och Sydöstrans webbar lyder under Tryckfrihetsförordningens regler om ansvarig utgivare vilket innebär att det är ansvarig utgivare som i sista hand avgör om ett inlägg ska publiceras eller ej.

  Läsarkommentarer - riktlinjer

  Vi har högt i tak.

  Vi har en tillåtande grundinställning.

  Vi vill att användarna ska komma till tals.

  Men

  Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

  Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

  Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

  Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

  Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel med mera i läsarkommentarerna.

  Hittar du inlägg som du tycker strider mot våra regler är du välkommen att uppmärksamma våra webbredaktörer på webb@bltsydostran.se

  Inloggning för prenumeranter

  Logga In Logga in med ditt Facebook-konto

  Bli kund på bltsydostran.se